måndag 4 maj 2009

Missbruk av offentliga handlingar

Detta är nåt jag blir jävligt sne på, att det finns folk som lusläser hur mycket deras grannar har i lön och deras eventuella förmögenheter är det ju många som roar sig med, rikast och mest stålar på banken verkar vara det som är viktigast i mångas eller de flestas ögon.

Men när folk publicerar Fup:s och liknande med förhör av våldtäktsoffer eller andra mål för att jaga besökare på sin blogg blir jag jävligt förbannad.
Varför ska allmänheten kunna eller vilja läsa polisens förhör med målsägare, vitten och misstänkta?
Ofta i våldtäktsmål så är det svårt att få unga tjejer att vittna det krävs en del, ska dom sen läsa allt dom sagt till polisen i förhören på nätet, alla i dessa offers närhet får reda på exakt vad som har hänt och med vilka inblandade jag tycker det är förjävligt.
En annan sak är i vissa härvor som t ex kopplerihärvan för ett tag sen där åtalades ett par gubbar samtidigt som man letade efter fler som var misstänkta för våldtäkt mot barn b la, dagen efter rättegången började kunde man läsa hela fup:n i fallet på nätet.
Alltså kunde våldtäktsmännen som inte blivit gripna sitta hemma i soffan och läsa alla polisförhören med sin laptop i knät, dom får tid att förstöra eventuella bevis som man kan läsa om i fup:n dom vet exakt vad dom kommer bli anklagade för och vad dom andra åtalade sagt i förhören, ganska bekvämt om man är en äckligt svin, polisen har ju ingen chans mot dessa när dom väl får tag i dom.

Fup;n som offentlig handling är ju iofs också viktig ur rättsäkerhets synpunkt att man kan se hur det har gått till och man spelar med öppna kort, för läsa om det i kvällstidningarna är ingen bra ide om man vill ha reda på fakta där är det så skruvat och överdrivet för att sälja lösnummer att man måste dra bort hälften och dela med 33 typ för att komma ganska nära sanningen.
jag skulle föreslå att man bara kan läsa fup:n i tingsrätten och att den är upphovsrättskyddad alltså inte får spridas hur som hälst.

2 kommentarer:

  1. Jag håller med dig till 100%.. Carina

    SvaraRadera
  2. Håller fullständigt med. Marianne

    SvaraRadera