tisdag 3 november 2009

Vargkrig, Griskrig, Älgkrig....

Har läst igenom endel nyheter och händelser den senaste månaden om våra kära vilda djur.
Vargen är som vanligt het och toppar listorna kanske inte så konstigt då det "bara" finns ca250 individer men endå ställer dom till en jävla oreda senaste Attacken tog en ensam liten förvirrad stackare 18 får på en gång, snacka om hungrig som en varg....

Det som jag tycker är lite kul är att det mest är LRF och liknande orginisationer som gnäller mest, vilket inte är så konstigt då vargen drabbar djurhållare hårt, men det är jägare som får skiten när dom vill ha bort vargen, bönderna klagar man aldrig på.
Jag tror att vargen i Skåne är bra för både jägare och bönder, nu får vi veta hur det är, det är inte skitsnack vargen och människan går dåligt ihop. Allmänheten ser vad som händer lokala politiker blir engagerade och vips så inser man även här nere att vargen kanske inte är så söt endå.

Media älskar vargen, men hos politiker toppar grisen, politiker har förklarat krig nu jävlar ska stammen minska säger dom, ja just det säger, jag undrar ska politikerna börja jaga?
Eller blir det som vanligt man undersöker och skriver motioner, vänder papper och vips så har man bränt ett par miljoner på ingenting. Förvaltningen på vildsvinen sköter jägarna problemet är att många villiga, seriösa grisjägare inte har tillgång till jaktmark arrendepriserna är för dyra och bönder för snåla. Det rimmar dåligt när en bonde arrenderar ut 20Ha för hysteriska summor till utländska jägare, dom får fan skylla sig själva när grisen hälsar på i hagen, danskar är inte direkt intresserade att pendla 60mil om dagen för att vakjaga på bondens veteåker 5-6 dagar i veckan. Det gamla ordspråket "man kan inte både äta kakan och ha den kvar stämmer bra i detta fallet".

Älgkriget har som sagt börjat i blekinge har några bönder förklarat krig, älgen äter tall säger dom, precis som skogsbolagen säger... hehe å fan säger jag skiter björnen i skogen. Älgstammen är inte för stor, skogsbolag och andra markägare får stå sitt kast när man bara planterar gran hela tiden, dom få tallar som finns kvar är så klart eftertraktade av älgarna i området. Lär er röja rätt spara endel sly så sparar man plantor samtidigt. Hugg inte ner betade småtallar då älgarna ofta käkar på samma år efter år.

Länkar.
Vargen i skåne: http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/inrikes/article6058542.ab
http://svt.se/2.33782/1.1756329/de_stod_oga_mot_oga_med_vargen?lid=puff_1756329&lpos=rubrik
http://www.jaktjournalen.se/index.php?id=5177&avd1=0
http://www.jagareforbundet.se/svenskjakt/Startsida/Nyheter/Lantbrukare-kraver-vargjakt-i-Skane/
http://aftonbladet.se/nyheter/article6044457.ab

Politikernas grisar: http://www.jagareforbundet.se/svenskjakt/Startsida/Nyheter/Fridlysta-orkideer-uppbokade-av-vildsvin/
http://www.jagareforbundet.se/svenskjakt/Startsida/Nyheter/Flest-motioner-om-vildsvin/

1 kommentar:

  1. Jag är deffinitivt inte för vargen... Men ser en klar fördel med "skånevargen" gentimot resten av vargstamen i landet, det är ändast en varg.....och den har ställt till det regält sedan i somras, minst 70 st tamboskap har fott sätta livet till, den nöjesjagar och förhoppnignsvis så får politikerna upp ögonen för det här beteendet och ser vad det är som redan har hänt här i landet med tamboskap och våra hundar...

    Jag läste i Jaktmarker och fiskevatten en liten insändare om en jägare som stod utan jaktmarker och som hade ringt runt till bönderna där han bor och erbjudit sig att "sitta på gris" Men det hade inte tagits imot så väl, han fick nej på alla utom en han ringde till, och den som sa ja han ville att jägaren skulle betala 500 kr/dag... är det klokt eller!? Då kan dom fan ha sina jävla gris problem och sluta gnälla över det oxå kan jag tycka!

    SvaraRadera