tisdag 27 oktober 2009

Från förorten till ödemarken.

Hur får man struliga killar och tjejer från betongstäderna att komma på rätt spår i samhället?
Jo man lär dom hantera vapen, kniv och styckning ;).
Detta tror jag stenhårt på, ungdomar som hamnat lite snett får helt plötsligt något vettigt att göra i stället för att driva runt på stan. Man får ta ansvar och komma med i ett jaktlag med allt vad det innebär med nya kompisar, lite vuxna förebilder osv.
Man blir uppskattad i gänget bland vanliga Svenssons om man har rätta intresset och sköter sig så klart. Jakten är ju oxå så mycket mer än skytte. Ena dagen bygger man på jaktkojan eller älgtorn, sen står man med motorsågen dagen efter och röjer pass. Man får lära sig ta hand om råvaran kött en kunskap som i stort sett försvunnit från det vanliga hushållet. Även matlagning pratas det om en hel del i jägarkretsar.
Man lär sig att respektera naturen och djuren som bor där, vissa blir hundtokiga och har inte ens bössan med sig när dom jagar med sin hund. Att jaga innebär oerhört mycket jag tror att dom flesta skulle fastna för jakt i någon form om man bara provade nån gång.

Detta skulle jägarförbundet satsa mer på, eftersom det inte finns några vettiga sysselsättningar för många ungdomar nu för tiden, så är det lätt hänt att man driver runt på stan. Många har nog aldrig ens funderat på jakt eller ens att det finns rådjur i skogen.

Jaktlagen är överlag värdelösa på att ta in nytt folk speciellt yngre, det sker sakteliga en förändring men jag är rädd att många aldrig får en vettig chans att jaga ordentligt trots ett brinnande intresse och fullgjord jägarexamen.
Priset för att vara med i ett jaktlag är många gånger extremt högt, speciellt runt storstäderna därför anser nog många att det inte är lönt.

Arrendepriserna är det största hindret för att få in unga i jaktlagen, speciellt i dessa fall då dom troligen inte känner några som jagar. Det är vi jägare som måste ta tag i detta annars försvinner unika kunskaper som inga andra i samhället har och även fina traditioner.

Kika in på jägarförbundet: http://www.jagareforbundet.se/svenskjakt/Startsida/Nyheter/Jakt-hjalp-for-struliga-tonarskillar/

Svt Rapport: http://playrapport.se/#/video/1746034

2 kommentarer:

  1. Du har en poäng där! Men kan det inte vara så att det är lika svårt att få tag i folk som vill engagera sig som frivilliga ledare där som inom olika idrotter?

    Här finns ju en tonåring - inte strulig iofs - som inget hellre vill än ut i skogen, men Jägareförbundet har inget att erbjuda, och varken föräldrar eller släkt har kunskap, erfarenhet eller jaktmarker att backa upp med. Så var och hur får man tag i de där mentorerna som vill "ta hand" om de unga som redan har intresset?

    Troligtvis kan en del "struliga" unga få hjälp genom projektet du länkar till, men jag tror tyvärr också att det kan bli som du skriver; att många unga som redan VET att de är intresserade hamnar utanför - så vad ska de göra, bli bråkstakar på stan för att på det sättet få in en fot?

    SvaraRadera
  2. Jo det är inte så lätt i idrotter heller, men där har man traditionen att ta hand om ungdomar på ett annat sätt man har alltid gjort på samma sätt, när det gäller jakt är detta nytt.

    SvaraRadera